Atterbury consolidates into new Gauteng headquarters at its iconic The Club development in Pretoria

 

Louis van der Watt, CEO of Atterbury

 

Leading international property developer and investor Atterbury has moved into its new head office, Die Klubhuis, which consolidates its two Gauteng branches into a single, dynamic regional HQ in its very own prestigious Pretoria precinct development, The Club.

Office consolidation is a growing trend among top businesses in South Africa, and Atterbury is at the forefront of developing flagship corporate head offices that facilitate major corporate consolidations for leading blue-chip businesses.

Its current corporate development projects include the new PwC headquarters and Deloitte head office, both in Waterfall. These new office developments are designed to support business and property strategies, create a great environment for talented people to achieve in, and foster growth, innovation and greater collaboration in optimal performance environments.

“Embracing the advantages of consolidation for our own business became a ‘no-brainer’ for Atterbury,” says Louis van der Watt, CEO of Atterbury.

Van der Watt explains: “When we took the decision to reap the benefits of consolidating our Pretoria and Johannesburg operations, neither of our existing office spaces were suitable for our new needs.  Atterbury was founded in Pretoria in 1994, and we are incredibly proud of our heritage and connection to the city. So, we selected our newest development, The Club in Hazelwood, for our new consolidated base of business.”

Armond Boshoff, deputy CEO of Atterbury, adds that today’s office arrangements are changing as technology alters the way in which people work. “Atterbury understands that offices are so much more than a company address. They give form to a company’s identity and have the potential to support its success with cost-efficient, flexible and collaborative space that inspires innovation and boosts performance. We wanted our new offices to be a great place where skilled people of the highest calibre can enjoy working.”

Atterbury’s new workplace houses all its major businesses including Atterbury Asset Management headed by Lucille Louw, Atterbury Property Development headed by James Ehlers and the company’s financial services under the management of Adriaan van Rooyen.

The Club precinct is home to 14,000sqm vibrant retail, restaurants and offices in Club Retail and Club One. The 5,200sqm Die Klubhuis (Club Two) houses a modern and high-tech 3,300sqm Planet Fitness Megaclub, as well as A-grade offices, including Atterbury’s new HQ. The 10,000sqm Club Three will include The Club Advocates’ Chambers, which will be operational on 1 November 2017, a medical day hospital of around 5,000sqm and 15 residential units.  This final aspect of the development will be complete in the first quarter of 2018.

Atterbury invested around R180 million in infrastructure in The Club precinct, including major road infrastructure upgrades in the surrounding areas as well as creating 1,080 basement parking bays in the precinct.

The Club is designed by architect Tony Hoffman and for Atterbury’s new offices he created a building that is unique, dynamic and responsive, ensuring that it is not just any building, but a destination within the precinct.

Besides its spectacular facades, which become an extension of its beautiful interior spaces, it also features large dramatic canopies that create a covered urban gathering space and distinctive entrance to the building. It has a gym running track under its canopies adding to its unique character.  This appealing building is highly visible from all sides of the precinct, giving it a significant presence.

Inside, Atterbury’s retro-industrial styled new regional headquarters, represent the ultimate in cleverly designed, efficient modern office space, while embracing its heritage and legacy created over the past 23 years.

Impeccable attention to detail has been given to all the building’s finishes, including the elevators, which make arriving at Atterbury’s new offices a unique experience. They feature signature vintage-style elevator dials above the lifts, where you would usually find digital displays. The open lift cars also add to the retro-industrial style, with their specially designed wire sides.

The warm, welcoming and inspiring workspace was created by interior architect Gysbert van Graan and the interior decorator Wytske van Wyk. They acquired a number of David Krynauw’s wooden creations for the office, including a lovely dome, destined to become an innovative space, or think tank of sorts, in the reception area.

Rina Strutzer was commissioned to create a sculpture representing the African continent and Pierre Cronje once again created Atterbury’s boardroom tables and servers. Of course, the company brought along its ‘team photos’ which have been taken annually since 2006. They are displayed with other Atterbury memorabilia collected since 1994.

Boshoff further comments: “Consolidating Atterbury’s Johannesburg and Pretoria offices into one Gauteng office has been an exciting journey. We are pleased to come together in one magnificent new workspace in this convenient and attractive destination where we can optimise our operations, attract the best talent, stimulate innovation, grow our business and better serve our clients, investors and partners.”